Vanderbilt renovating hospital plaza

'Major makeover' to add seating, replace waterproof barriers

Vanderbilt University Hospital's pedestrian plaza will undergo a major restoration that includes new ground surfacing, additional seating and redesigned landscaping.

Renovation on the 58,000-square-foot thoroughfare behind VUH began in March, and the remainder of the project will be completed in 10 phases to allow continued use through the process. Construction is expected to be complete by fall 2015.

The primary reason for the work is to replace the plaza's 40-year-old waterproof barrier, which sits above the hospital's radiology department and mechanical rooms.

"Like you would replace an aging roof on your home, this restoration is essential to keep water out of important areas below the plaza," John Manning Jr., associate vice chancellor for health affairs and chief administrative officer for VUMC, said in a release.

The redesign includes increasing seating and gathering spaces, energy efficient light fixtures and improved signage. The project's planning architect is Blair + Mui Dowd Architects PC. A project price has not been released.